9 Cara Pudarkan Jeragat Cara Tradisional

KHAS UNTUK ANDA YANG NAK ATASI MASALAH JERAGAT DI MUKA ANDA!

9 CARA PUDARKAN JERAGAT CARA TRADISIONAL DAN SEMULAJADI NI BOLEH BANTU ANDA UNTUK ATASI MASALAH ANDA..

Ramai rakyat Malaysia yang ada masalah dengan jeragat di muka mereka, kerana cuaca di Malaysia yang panas dan juga kerana penjagaan wajah yang tidak di ambil berat..

Kebanyakan mereka ada masalah seperti ni :
✘ Tak tau macam mana nak gunakan cara tradisional
✘ Tak tau macam mana nak atasi dengan kaedah alam semulajadi sebagai rawatan
✘ Tak tau kenapa penting memakai produk yang bersesuaian dgn kulit

9 Cara Pudarkan Jeragat Cara Tradisional Baking Soda

1. Baking Soda

Biasanye orang gunakan untuk buat kuih tu, tepung penaik ni jugak adalah baik untuk proses pengelupasan lembut minyak atau kotoran dan sel-sel kulit mati dari kulit,

Jadi korang boleh pakai untuk jadikan sebagai face mask,

Caranya korang gunakan 1/3 cawan dari tepung penaik ni, letak kan dalam mangkuk dan campurkan sedikit dengan perahan air lemon dalam 2 sudu besar, campurkan sedikit tea tree oil kalau ade, kacau sehingga sebati,

Lepas tu sapukan dekat muka dan tunggu sehingga 10 minit baru cuci muka dengan bersih.

9 Cara Pudarkan Jeragat Cara Tradisional Oatmeal

2. Oatmeal

Kebiasaanya oatmeal ni orang buat sebagai sarapan kan?

Haa..lepas ni korang boleh gunakan sebagai facial scrub untuk muka korang, sebab oatmeal ni boleh menghilangkan kulit mati dan kotoran yang terkumpul, dan dapat menyerap minyak berlebihan dan membuka liang pori.

 

Cara nak sediakan…

Ambil 1 cawan oatmeal dan masuk kan dalam blender/ food processor dan hancurkan sehingga menjadi halus, 

Selesai, korang kene siapkan sukatan 1-2 sudu kecil untuk di sapukan ke bahagian muka, atau pun 1 sudu besar untuk korang sapukan ke muka dan bahagian tengkok nanti,

Pastikan korang campurkan air yang cukup, dan sekiranya korang ade madu, korang boleh campurkan sedikit madu dalam 1 sudu kecil untuk di jadikan sebagai pelembap dan hindar dari bakteria.

9 Cara Pudarkan Jeragat Cara Tradisional Jus Lemon

3. Jus Lemon

Kaya dengan asid alpha hydroxy, Ia juga membantu menghilangkan minyak berlebihan kerana sifat astringen,

So sape yang ade masalah berkaitan kulit berminyak secara berlebihan, sis suggest korang kerapkan guna jus perahan lemon ni dekat muka korang, alahai korang perah dan sapukan jer dekat muka tu,

Korang kene tahu, jus lemon ni banyak kebaikan, ia bukan je boleh digunakan sebagai untuk hilangkan blackhead, malah bagus sebagai ubati jerawat,

Kulit juga boleh jadi lebih cerah, sebab lemon ni kaya dengan vitamin C.

9 Cara Pudarkan Jeragat Cara Tradisional Cuka Epal Cider

4. Cuka Epal Cider

Selain jus lemon, kalau korang tak dapat atau taka da, korang boleh cuba gunakan Cuka epal cider, sebab kebaikan dia lebih kurang,

Ia berfungsi seperti astringen dan dengan itu ia dapat mengeluarkan minyak berlebihan daripada kulit.

9 Cara Pudarkan Jeragat Cara Tradisional Kerap Mencuci Muka

5. Kerap Mencuci Muka

Perkara yang paling mudah ni, kebanyakkan kita selalu buat tanpa sedar, setiap kali berwuduk tu basuh muka bersih-bersih untuk menghapuskan pembentukan bahan-bahan yang melekat di bahagian muka,

Kadang-kadang kita tak sedar udara dekat luar tu, dalam udara sendiri ade bakteria, so takut melekat bakteria dekat muka tu,

Kalau korang tak rajin nak cuci muka dengan kerap, korang boleh try pakai Hydrating Mist Herlysa, ia bertindak sebagai pelembap dan dalam masa yang sama buatkan muka korang segar dan relax, 

Sebab dalam tu ada bau wangi yang boleh di jadikan sebagai aromatherapy.

9 Cara Pudarkan Jeragat Cara Tradisional Guna Produk Yang Disahkan Oleh JKM

6. Guna Produk Yang Disahkan Oleh (KKM)

Dekat luar ada berbagai-bagai krim yang elok, korang survey sket mana yang sesuai dengan kulit korang,

Sebab ade setengah kulit ni dia sensitive sangat. 

Korang boleh cuba gunakan krim benzoil peroksida untuk membersihkan muka,

Benzoil peroksida merupakan rawatan jerawat yang berkesan yang juga boleh digunakan untuk menghilangkan jeragat.

Boleh lihat beberapa produk di Herlysa Vegan yang telah disahkan KKM dan diyakini HALAL.

9 Cara Pudarkan Jeragat Cara Tradisional Basuh Rambut

7. Basuh Rambut

Ini penting!

Minyak terbentuk di bahagian permukaan kulit yang akan meninggikan peluang anda mempunyai liang yang tersumbat dan menyebabkan timbulnya jerawat dan justeru cenderung ke arah jeragat,

Untuk pengetahuan, di akar-akar rambut kita tu pun ade liang yang menghasilkan minyak,

Pastikan korang amalkan basuh rambut dengan betul dan bersihkan semula, keringkan elok-elok.

9 Cara Pudarkan Jeragat Cara Tradisional Diet Pemakanan Yang Sihat

8. Diet Pemakanan Yang Sihat

Minyak adalah punca utama terbentuknya jeragat dan jerawat, elakkan pengambilan makanan yang mengandungi minyak atau berminyak,

Amalkan gaya hidup yang sihat!

9 Cara Pudarkan Jeragat Cara Tradisional Kosmetik Bebas Minyak

9. Kosmetik Bebas Minyak

Gunakan bahan solek dan losyen yang bebas daripada minyak, ni korang boleh cari dekat luar jugak, sebab sekarang dah banyak kosmetik yang berasaskan konsep semulajadi,

Sekiranya korang berminat nak mencuba produk VEGAN, korang boleh cuba Double Serum dari Herlysa Vegan, ia tak melekit dan tak berminyak, 

Sangat sesuai untuk kegunaan harian korang. Double Serum Herlysa ni di perbuat berasaskan dari Buah Tin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *