Penyakit psoriasis bukanlah penyakit kulit yang biasa, tetapi penyakit psoriasis sebenarnya bermula di bawah kulit.
Penyakit psoriasis boleh di kategori kepada 3 :
 • Artritis Psoriatik
 • Diabetes ( Type 2 )  
 • Kardiovaskular

 

Berita baik untuk mereka di luar sana yang menghidap penyakit psoriasis adalah  
terdapat pilihan rawatan yang boleh membantu anda hidup dengan baik dan mengurangkan kesakitan dan keradangan penyakit psoriasis.
Mari kita pelajari sebanyak boleh tentang penyakit psoriasis dan mempelajari maklumat yang berkaitan tentang psoriasis.
Jenis-jenis Penyakit Psoriasis:
 • Plaque Psoriasis
 • Guttate Psoriasis
 • Inverse Psoriasis
 • Pustular Psoriasis
 • Erythrodermic Psoriasis

 

Sebagai contoh, Erythrodermic Psoriasis merupakan  radang psoriasis yang muncul di permukaan badan, mempunyai ciri-ciri berkala, meluas di permukaan kulit dan kulit kelihatan kemerah-merahanan.
Erythrodermic Psoriasis
penyakit psoriasis
Erythrodermic Psoriasis
Inverse Psoriasis pula terdapat di ketiak, di pangkal paha, di bawah dada, pada pelipat-pelipat kulit di kemaluan dan punggung. Ianya kelihatan seperti luka terang merah yang licin dan berkilat.
Inverse Psoriasis
 
inverse psoriasis
Inverse Psoriasis
 
 
Punca-punca Penyakit Psoriasis
 
Punca sebenar penyakit psoriasis tidak difahami sepenuhnya, tetapi saintis percaya penyakit psoriasis berpunca  daripada beberapa faktor, termasuk genetik, faktor alam persekitaran  dan sistem imun badan.
1. Genetik
Jika anda mempunyai penyakit psoriasis, ada kemungkinan bahawa seseorang dalam keluarga anda mungkin mempunyai penyakit ini juga. Ini kerana menurut kajian, ada pautan genetik untuk penyakit psoriasis.  Menurut kajian, salah satu daripada 3 orang yang berpenyakit psoriasis mempunyai ahli keluarga yang berpenyakit psoriasis.
2.   Alam Persekitaran
 
Faktor persekitaran juga boleh mencetuskan gen psoriasis, menyebabkan penyakit ini menjadi aktif.
Beberapa penyebab gejala penyakit psoriasis adalah :
 • Tekanan atau stress
 • Jangkitan penyakit kulit (luka, seriawan, gigitan pepijat, sunburn yang teruk)
 • Pengambilan ubat-ubatan tertentu  (termasuk litium, antimalarials, quinidine, indomethacin)

 

3.  Sistem Imun
 
Apabila anda mempunyai penyakit psoriasis, sistem imun anda adalah terlalu aktif. Ini mewujudkan keradangan dalam badan, yang merupakan punca gejala-gejala psoriasis. Sel-sel sihat dihasilkan  terlebih jumlah  daripada yang biasa dan akan cepat merebak keluar di permukaan kulit. Selalunya, sel-sel kulit mengambil masa kira-kira sebulan untuk kitaran, tetapi dengan psoriasis, ia mengambil masa  beberapa hari. Tompok merah yang anda lihat pada kulit anda (dikenali sebagai plak) sebenarnya adalah penghasilan  sel-sel kulit yang berlebihan yang di kenali sebagai psoriasis.
 Adakah  Psoriasis  Berjangkit ?
 
Anda tidak perlu risau, kerana penyakit psoriasis tidak berjangkit.  Psoriasis adalah penyakit sistem imun, dan bukan sesuatu penyakit  yang mudah berjangkit. Jumpa dan bincang dengan doktor anda jika anda mempunyai penyakit psoriasis. Ini kerana setiap penyakit psoriasis adalah berbeza dan memerlukan rawatan yang berbeza. Jangan mengambil ubat-ubatan tanpa pengawasan doktor kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang buruk seperti kerosakan hati, buah pinggang dan sum-sum tulang.
Penyakit psoriasis juga tidak akan menjejaskan kehamilan dan proses kehamilan. Kadangkala, keadaan psoriasis mungkin akan bertambah baik sewaktu kehamilan atau sebaliknya.  
Rawatan dan sokongan
Walaupun tidak ada rawatan yang boleh menyembuhkan psoriasis namun ada banyak cara untuk meredakan penyakit ini. Pelbagai ubat-ubatan seperti krim dan salap boleh didapati untuk mengawal tanda-tanda penyakit ini. Rujuklah kepada pakar kulit jika mengalami tanda-tanda penyakit psoriasis. 
Penyakit psoriasis dapat mempengaruhi seseorang secara psikologis. Jika anda merasa bahwa penyakit ini menjadi beban yang sangat berat dan mempengaruhi kegiatan sehari-hari anda bersama keluarga dan teman-teman, anda perlu bertemu dengan pakar psikologi  untuk membantu mengatasi kondisi emosional tersebut.
Pesakit-pesakit psoriasis juga boleh mendapat bantuan sokongan daripada Persatuan Psoriasis Selangor dan Wilayah Persekutuan (PASFT).  Anda boleh  telefon 03- 8948-4335 atau e-mel: [email protected]com 
Anda juga boleh berkunjung ke PASFT di alamat berikut:
Persatuan Psoriasis Selangor dan Wilayah Persekutuan (PASFT)
No 1, Jalan 14/2C,
Taman Serdang Utama, Sri Kembangan,
43300 Selangor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *