Krim pelembap muka direka khas untuk melindugi muka daripada bahan-bahan yang boleh  sepanjang hari. Manakala krim mata anda pula direka khas untuk menjadikan kulit sekitar mata lebih tebal.
Kedua-dua krim pelembap muka dan krim mata adalah berasaskan kepada air, agar ia tidak menyumbatkan liang pora. Berbeza dengan losyen bada, yang mana ada juga produk yang berasaskan kepada minyak.
Namun, apa yang menyedihkan adalah ramai orang tidak tahu cara menyapu krim pelembap dengan betul, sehingga gagal mendapat hasil yang diingini.

1. Tahu Manfaat Krim Pelembap Muka

Pertama sekali, adalah baik sekiranya anda mengetahui apakah manfaat penggunaan krim pelembap muka. Secara umum, krim pelembap muka boleh mengurangkan perbentukan kedutan dan garis-garis pada muka.
Ia juga melindungi kulit anda daripada pelbagai jenis kesan perubahan cuaca, seperti angin dan haba. Dan akhir sekali adalah; krim pelembap boleh meningkatkan kadar air dalam kulit anda agar mengekalkan kadar kelembapan dan hidrat.
Kebanyakan krim pelembap muka (namun bukan semua) disertakan dengan SPF.

2. Basuh Muka Sebelum Menyapu Krim Pelembap

Cara Menyapu Krim Pelembap Dengan Tepat
 
Sebelum menyapu krim pelembap, anda dinasihati agar membasuh muka terlebih dahulu. Rutin terbaik adalah anda mencuci muka dua kali sehari. Sekali pada waktu pagi, dan sebelum masuk tidur.
Sapu krim pelembap selepas anda mencuci muka (keringkan dengan tuala bersih).

3. Letakkan Jumlah Pelembap Yang Sesuai Pada Tapak Tangan

Herlysa Day Cream
 
Setiap jenis krim pelembap datang dengan arahan kadar jumlah yang perlu digunakan untuk setiap kali sapuan.
Krim pelembap yang nipis biasanya akan mudah kering, maka anda perlu guna dalam kadar yang lebih banyak. Kalau krim pelembap yang pekat (thick), mungkin sebaliknya.
Krim pelembap muka juga datang dalam pelbagai jenis botol dan bekas. Untuk krim pelembap yang dalam botol, picit dengan kadar yang perlu. Manakala yang dalam bekas, celupkan jari anda, dapatkan kuantiti yang anda mahu gunakan.
Jadikan arahan pada botol krim tersebut sebagai satu panduan, namun sekiranya tidak mencukupi bagi anda, maka tidak salah tambah sedikit lagi semasa menyapu.

4. Letakkan Krim Pada Muka

Dengan menggunakan dua jari, sapu krim tersebut pada permukaan muka anda – tidak kiralah sama ada dahi, pipi, hidung, dagu dan sebagainya.
Jangan lupa leher, bahagian itu pun termasuk sekali. Tambahan lagi, sekiranya terdapat mana-mana bahagian yang anda rasa akan terdedah pada cahaya matahari, sapukan krim juga (terutama pada krim pelembap yang mengandungi SPF).

5. Gosokkan Krim Pelembap Sekitar Permukaan Muka

Dengan menggunakan dua jari dua-dua belah tangan, gogokkan krim tersebut pada permukaan muka anda, dalam pergerakan bulat. Pastikannya sama rata.

6. Biarkannya Kering

Sebaiknya, anda membiarkan krim pelembap tersebut kering terlebih dahulu sebelum memakai alat solek.
Biarkannya kering selama 1-2 minit sebelum anda melakukan apa-apa, termasuklah pemakaian makeup dan sunscreen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *