Siapa yang tak nak nampak muda sentiasa bukan? Jadi, Herlysa Vegan ingin kongsikan rahsia kekal muda biarpun sudah mencecah usia 40 tahun.
Seperti yang diketahui, usia 40 adalah momen yang paling mencabar buat kebanyakan wanita dimana anda sibuk dengan perihal rumah tangga, kerjaya dan juga seorang ibu. Stres bukan sahaja menggalakkan kemunculan cela seperti jerawat, malah memberi kesan terhadap keadaan keseluruhan kulit. Ia mencetuskan penghasilan minyak secara berlebihan pada kelenjar kulit yang menyebabkan pertumbuhan cela selain jeragat dan bintik hitam. 

 

Oleh itu kulit wajah memerlukan sumber collagen untuk menghasilkan  asid amino seperti prolin, glysin dan lysine. Sumber-sumber collagen semulajadi dapat membantu menjaga kelembapan kulit dan membuat kulit menjadi tegang dan berseri. Ikuti langkah-langkah ini untuk mengetahui rahsia kekal muda.
 

Fungsi Collagen Untuk Wajah

Proses peningkatan umur adalah proses semula jadi dan semakin meningkat umur kulit wajah akan menampilkan garis-garis halus dan kedutan. Collagen adalah salah satu protein yang paling penting yang membuatkan kulit kita anjal, lembut dan muda.
Dengan peningkatan usia, pengeluaran collagen dari badan kita berkurangan, maka kulit wajah akan menghasilkan kedutan dan garis-garis halus. Oleh itu collagen tambahan adalah benar-benar memberi manfaat kepada kulit kita kerana ia membantu mengurangkan kedutan, garis-garis halus, menegangkan kulit dan juga meningkatkan keanjalan kulit.
 
Di bawah ini di senaraikan 6 jenis makanan terbaik yang mengandungi sumber protein collagen untuk rahsia kekal muda.
6 Jenis Sumber Makanan Terbaik Yang Mengandungi Protein Collagen
1.    Kobis
 
Kobis mengandungi anti-oksida seperti  lutenin, thiocyanates, zeaxanthin, isothiocynates dan  sulforaphane yang dapat membantu  menegangkan kulit dan mengekal keanjalan kulit. 
Rahsia Kekal Muda Cabbage Kobis
 
Kobis juga mengandungi sumber serat, vitamin B6 dan folate yang dapat menghasilkan zat besi,  magnesium dan  phosphorous yang dapat  membantu mengawal tekanan darah tinggi.

 

2.   Produk Soya

Pemakanan dari sumber kacang soya dapat membuat kulit bercahaya glowing kerana soya mengandungi  genistelin, iaitu sejenis hormon dari tumbuh-tumbuhan yang sangat baik untuk merawat masalah kulit kusam dan tona tidak sekata.
 
Rahsia Kekal Muda Soya

3.  Buah-buahan

 
Buah-buahan seperti epal, oren, ceri, strawberi dan sayur-sayuran merah seperti beets, lada benggala merah, kentang merah adalah makanan yang sangat baik untuk meningkatkan collagen. Kehadiran antioksidan seperti lycopenes dalam buah-buahan dan sayur-sayuran merah meningkatkan pengeluaran collagen. Lycopense mencegah kerosakan DNA dalam sel-sel dan membantu sel-sel kulit  berfungsi dengan lebih baik.
 
Rahsia Kekal Muda Kranberi Cranberry
 

4.   Buah Zaitun

Rahsia Kekal Muda Buah Tin Figs
 
 
Pengambilan buah zaitun hitam atau hijau dalam diet anda adalah salah satu amalan yang terbaik untuk mempunyai kulit yang sihat. Buah zaitun sangat kaya dengan sulfur yang menggalakkan pembentukan kolagen. Sulphur telah digunakan pada zaman purba untuk merawat masalah kulit seperti dermatitis. Ia juga dapat membantu mengurangkan kulit dari berminyak berlebihan dan mengecilkan pori-pori kulit wajah. 
 

5.   Avokado

 
Rahsia Kekal Muda Avocado
Avokado kaya dengan khasiat Vitamin E yang dapat melindungi kulit kita daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas dan pengoksidaan. Ia adalah salah satu sumber dari Omega 3 yang sangat sesuai untuk pemakanan yang menjadi rahsia kekal muda.
 

6.   Flaxseed

 
Flaxseed mengandungi Omega 3 yang dapat meningkatkan imuniti kulit  anda dan adalah anti-radang semula jadi. Ianya dikenali sebagai protein collagen yang penting kerana kulit anda tidak boleh menyah toksik dengan sendiri dan perlu bergantung kepada sumber makanan luar seperti flaxseed.
 
Menurut kajian-kajian tersohor, pesakit penyakit kulit psoriasis adalah berpunya dari keradangan yang kronik. Oleh itu pengambilan flaxseed yang kaya dengan Omega 3 sangat membantu dalam mengurangkan keradangan sakit kulit psoriasis.
 
Rahsia Kekal Muda flax seed
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *