PERLU KE KITA PAKAI CLEANSER YANG LOW PH??? 🤷‍♀️🤔🤔

🌹 First of all, do you know that our face is low ph? Our outermost moisture barier (pelindung kulit lapisan paling atas) yang ada segala minyak and peluh tu, have acidic pH 4.0-6.0. Average pH 4.7.

🌹 Kenapa low ph? Sebab ph tu adalah yang paling optimum kalau nak kurangkan atau stop pertumbuhan bakteria, maintain the structure & mointain the moisture. Kalau kita kacau pH dia, contohnya pakai cleanser yang ada pH value yang tinggi, ataupun malas sangat sampai guna sabun badan (yang tinggi pH value) untuk cuci muka, boleh kacau pH kulit kita.
Bila pH kulit kita dah terganggu? Mula lah jerawat nak tumbuh, segala merah merah, kulit makin kering dan kasar. Sebab kita dah kacau dia. 😢🤦‍♀️

🌹Macam mana nak tahu yang kita dah rosakkan lapisan kulit kita? 
Bila rasa ketat atau tegang lepas kita dah cuci muka, rasa pedih atau rasa kering

🌹 Tapi jangan risau, kulit kita terrer. Walaupun kita dah kacau pH dia, dalam masa 14-20 jam, dia boleh kembali kepada pH yang asal. Ada yang kata, dalam 20-30 minutes pun dia dah boleh kembali kepada pH yang asal. Lagipun, kalau kita pakai high pH cleanser pun, toner kan ada? Salah satu fungsi toner kan untuk membetulkan balik pH kulit kita? 🌷🌷
As for me, Sis herlysa rasa lagi elok kalau pakai cleanser yang low pH (4.0-6.0) supaya kulit lebih cantik and sihat 💞💋