Every girl love wearing matte lipsticks 👩🏻🌈 although it’s drying because hello, it’s the trend kan dulu? Tapi bila nak remove dia alahai, such a pain 💆🏻‍♀️🙌🏻 Tak termasuk bibir jadi kering, merekah rekah. Kadang kadang sebab duduk dalam air-cond lama sangat pun bibir jadi kering. So how??

👄 MAKE UP REMOVER
First of all, to remove the lipstick, use the normal micellar water. Kalau lipstick yang susah sangat nak remove, you guys can use oil cleanser.For micellar cleansing water tu, just tuang atas cotton pad and wipe off the lipstick dekat bibir.

👄 EXFOLIATE
Exfoliate your lip by using lip scrub during the night sebelum tidur. Preferably 3-4 times a week dah cukup dah. Tak perlu every night.

👄 LIP MASK
The next step after dah exfoliate lips, korang boleh guna lip mask before go to sleep. Guna after dah exfoliate tau. Kalau tak exfoliate, takya pakai pun lip mask ni.

👄 LIP BALM
Pls avoid lip balms yang rasa mint mint gitu, pedih gila bibir nanti. Yang ada mentholatum semua tu. Much prefer colourless lip balms contohnya mcm Vaseline yang warna pink tu (ada jual kat drugstore)
👄 DRINK A LOT OF WATER
This is the most important tips lah sebenarnya. Drink plenty of water. Barulah bibir tak kering. 2 litres sehari, make sure!